Tko ne voli svjež dah? Prema podacima američkog popisa stanovništva i Simmons National Consumer Survey (NHCS), 160,03 milijuna Amerikanaca koristilo je žvakaće gume u 2020. To je puno žvakaćih guma!
Proizvođači žvakaćih guma u svijetu izvršili su ogroman utjecaj na ljudsku populaciju.
Ali je li taj utjecaj pozitivan? Mi ne mislimo tako.
Nažalost, većina žvakaćih guma na tržištu sadrži kemikalije koje uzrokuju rak i mogu uništiti vaše zdravlje.
Kako se ovo može nastaviti? Žvakaće gume koje truju stanovništvo Jedna od najopasnijih tvari u žvakaćim gumama koje izazivaju ovisnost je aspartam. Ovaj slatki otrov poznatiji je kao Equal i NutraSweet. Prije nego što kupite žvakaću gumu – pročitajte etiketu. Aspartam se sastoji od tri štetna sastojka:
1. Asparaginska kiselina – koja je ekscitotoksin koji uzrokuje oštećenje i smrt stanica dok prelazi krvno-moždanu barijeru.
2. Fenilalanin – u kombinaciji s ugljikohidratima, aspartam uzrokuje prekomjerne količine fenilalanina u mozgu, što smanjuje razinu serotonina što dovodi do mentalne nestabilnosti, poput depresije, anksioznosti i shizofrenije.
3. Metanol – razgrađuje se na mravlju kiselinu i formaldehid kada dosegne 86 stupnjeva Fahrenheita. Budući da je tijelo normalno postavljeno na 98,6 stupnjeva Fahrenheita, ova kemikalija balzamira sva živa tkiva kad dosegne 86 stupnjeva. Nepotreban konzervans za žvakaće gume koji uzrokuje rak može učiniti više štete nego koristi.
Butilirani hidroksianizol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT) dva su uobičajena aditiva u hrani. Butilirani hidroksitoluen (BHT) je konzervans koji usporava užeglost u određenim vrstama hrane – obično masti, ulja i hrane koja sadrži ulje. Prema neprofitnoj organizaciji za zagovaranje zdravlja pod nazivom Centar za znanost u javnom interesu (CSPI), BHT je nepotreban aditiv koji se lako može zamijeniti sigurnijim zamjenama.
Zamjena BHT vitaminom E ili pakiranje hrane (guma) pod dušikom umjesto zraka su alternative koje ne uzrokuju štetu. CSPI također navodi da se ova sintetička kemikalija može jednostavno izostaviti.

Toksičnost jetre uzrokovana sredstvom za izbjeljivanje koje se koristi u žvakaćim gumama

Korišten kao boja za hranu ili sredstvo za izbjeljivanje, titanijev dioksid je u nedavnim studijama pokazao da uzrokuje mnoštvo fizičkih bolesti. Journal of Toxicological Sciences izvještava da ova kemikalija izaziva upalni odgovor, apoptozu hepatocita i disfunkciju jetre. Studija je otkrila promjene u ekspresiji 785 gena povezanih s: imunosnim i upalnim odgovorom, apoptozom, oksidativnim stresom, metaboličkim procesom, odgovorom na stres, staničnim ciklusom, prijenosom iona, proliferacijom stanica i diferencijacijom stanica.
Zapravo, dugotrajna izloženost titanijevom dioksidu rezultira autoimunim i upalnim bolestima. Studija objavljena u časopisu  “Neurotoxicology”
to potvrđuje i također navodi da su opasnosti za ljudsko zdravlje povezane sa staničnim unosom i internalizacijom, kao i nakupljanjem unutar moždanih stanica.
Titanijev dioksid ima potencijal “izazvati cerebralno oštećenje i neurodegenerativnu bolest”. Zaključak? Ne bacajte novac uzalud: žvakaća guma doista je “tihi” ubojica. Aspartam, BHT i titanijev dioksid samo su neki od opasnih sastojaka žvakaćih guma. Postoji mnogo više štetnih kemikalija. Dakle, ako morate žvakati žvakaću gumu, pobrinite se da je organska i bez GMO provjereno bez svih štetnih sastojaka.

Napisala: Abby Campbell, urednica | 31. ožujka 2023 žvakaće-gume-sadrže-toksične-kemikalije(NaturalHealth365)
Izvori za ovaj članak uključuju:
NIH.gov
Statista.com
FDA.gov
CPINET.org
Academic.oup.com
Sciencedirect.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->