Suho četkanje (engl.- dry brushing) je tehnika koja omogućuje čišćenje kože, uz istovremenu detoksikaciju unutarnjih organa.

Metodu suhog četkanja uveo je finski doktor Paavo Airola prije 30 godina.
Ova metoda je popularna i danas i primjenjuje se u mnogim spa salonima i centrima zdravlja.
Suho četkanje se primjenjuje u Rusiji, Turskoj i Skandinaviji već stotinama godina.
Suho četkanje je poznato po svome kozmetičkom efektu obnavljanja kože:  uklanja staru, suhu kožu, na njeno mjesto dolazi nova, glatka i nježna koža.
No, obnavljanje kože nije jedina dobrobit suhog četkanja.
četkanje 2Poznato je da suho četkanje:

– rješava celulit
– čisti limfni sustav
– uklanja naslage mrtve kože
– jača imunitet
– stimulira rad hormona i žlijezda
– zateže kožu, spriječava njezino prijevremeno starenje
– stimulira cirkulaciju krvi
– poboljšava rad živčanog sistema
– potiče probavu
– lijepo oblikuje mišiće
– i uz sve to je jednostavno, jeftino i ne zahtijeva puno vremena!

Što je sve potrebno za suho četkanje kože?

Jedino što će vamčetkanje kože trebati je četka s dugačkom ručkom, napravljena od prirodnih materijala. Bolje je ako četka ima odvojivi vrh s remenom za ruku.

Ako ne možete pronaći odgovarajuću četku, nije strašno. Poslužit će vam i spužva od prirodnih materijala ili hrapavi ručnik.

Prema mom iskustvu, većina sintetičkih četki su previše oštre i mogu oštetiti kožu. Ako nađete mekaniju četku, i ona može poslužiti.

Glavno je da radite to što odgovara vašoj koži. Kada se koža navikne na mekšu četku, možete prijeći i na nešto „jače“.

Kako se radi suho četkanje?

 1. Četkanje se uvijek radi na suho. Možda najbolje u kadi. Nakon četkanja potrebno je otuširati se ili okupati, kako bi sa sebe uklonili stanice stare kože i toksine koji se oslobađaju u ovom procesu.
 2. Dugačkim, ravnim pokretima četkajte noge od stopala prema gore, zatim ruke od šaka prema ramenima, leđa odozgor prema dolje i trbuh odozdol prema gore. Uvijek od periferije prema srcu. Takvo četkanje će usmjeriti limfu prema srcu.
  (Napomena: Četkanje u suprotnom smjeru se ne preporučuje, jer usmjerava limfu od srca, što može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih čvorova.)
 3. Suho četkanje kože preporučeno je raditi jednom dnevno – najbolje odmah ujutro, prije tuširanja. Za detaljno suho četkanje trebat će vam samo 15 minuta. Ali čak i 5 minuta četkanja donijet će dobrobit vašem zdravlju. Ako se osjećate bolesno, povećajte četkanje kože na 2 puta dnevno.
 4. Na mjestima sa tvrdom i grubom kožom poput tabana, vršite lagani pritisak.
 5. Ako se želite riješiti celulita, posvetite problematičnim mjestima više vremena. Četkajte područja zahvaćena celulitom od 5 do 10 minuta dnevno. Da bi dobili dobar rezultat, trebali bi ste ovu metodu provoditi bar  5 mjeseci za redom.
 6. Izbjegavajte suho četkanje na mjestima gdje vam je koža osjetljiva ili oštećena (rane, posjekotine, mjesta zahvaćena infekcijom ili osipom).
 7. Završite suho četkanje tuširanjem. Na kraju tuširanja napravite sedam vrućih i sedam hladnih ciklusa:- na 2 minute pustite vruću vodu ( ne preporučuje se srčanim bolesnicima!)
  – zatim provedite 30 sekundi pod hladnom vodom (da možete izdržati tek par sekundi pod njom).
  – ponovite to 7 puta
  – završite tuširanje hladnom vodom.Vruće-hladno tuširanje dodatno jača kožu, pospješuje izlučivanje toksina, stimulira cirkulaciju krvi i hrani vanjski sloj kože.

Nakon tuširanja

Dobro se obrišite i umasirajte u kožu prirodna ulja poput maslinovog, bademovog, sezamovog, kokosovog ulja, maslaca shea, kakaa, avokada itd.
Održavajte četku barem jedan put na tjedan, s vodom i prirodnim sapunom. Nakon pranja, ostavite četku na suhom i prozračnom mjestu kako bi se dobro osušila.


Budite uporni – rezultati će sigurno doći
Dobrobiti ove metode osjetit ćete nakon 30-ak dana. Da bi napravili duboko čišćenje limfe, nastavite s četkanjem bar 3 mjeseca. Budite uporni i nastavite s četkanjem.

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->