Želite li poboljšati svoje raspoloženje, potaknuti glatku kožu, poboljšati rad srca i imunološkog sustava, uživati u boljem snu i povećati razinu energije? Ako ste odgovorili “da”, trebali biste se bolje brinuti o svojim crijevima izbjegavajući metalne nanočestice koje se nalaze u zalihama hrane.

Desetljeća istraživanja pokazuju nam da je zdrav crijevni mikrobiom (zajednica bakterija koje žive u vašem probavnom traktu) povezan s boljim zdravljem u cjelini – a vrijedi i obrnuto. Kada “loše” bakterije u crijevima nadjačaju “dobre” bakterije, skloni smo vidjeti zdravstvene probleme u rasponu od pretilosti do depresije. Nažalost, pokazalo se da skriveni dio naše prehrane može negativno utjecati na mikrobiom crijeva. Raspravljajmo o ovoj novoj studiji nedavno objavljenoj u recenziranom časopisu Antioxidants.

NOVO istraživanje sugerira: Metalne nanočestice koje se nalaze u hrani mogu ugroziti zdravu crijevnu okolinu kod ljudi

Studija, koju je provela skupina istraživača sa Sveučilišta Cornell, nastojala je istražiti kako određeni “nanočestice metalnog oksida aditiva u hrani” koje se obično nalaze u američkoj prehrani mogu utjecati na zdravlje i funkciju crijeva. Proučavane metalne nanočestice bile su:
1.Titanijev dioksid (TiO₂) E171
2.Silicijev dioksid (SiO₂) E551 suha hrana na osnovi žitarica za dojenčad i malu djecu, više info OVDJE
3.Cinkov oksid (ZnO)  Koristi se za izradu flastera i depilatora, farmaciji u obliku praška temelj je za proizvodnju pudera, krema, masti i pasta..Više info OVDJE
4.Željezni oksid (Fe₂O₃) u proizvodnji masa za punjenje, preljeva i ukrasa za pekarske i bombonske proizvode, u proizvodnji grickalica, dodataka prehrani… Više info OVDJE
Prva dva “obično se koriste kao bojila za hranu ili sredstva protiv zgrudnjavanja”, napominju autori studije, dok su druga dva “antimikrobna sredstva i bojila” i “mogu se koristiti kao dodaci mikronutrijentima” u jeftinijim markama. Izlažući životinje (kokošje embrije, u ovom slučaju) nanočesticama prehrambene kvalitete, a zatim kasnije analizirajući njihova tkiva, istraživači su došli do nekoliko važnih zaključaka: Prisutnost ove četiri nanočestice utjecala je na funkciju i strukturu crijeva pilićaprimjerice mijenjanjem crijevne sluznice, koja inače služi kao zaštitna barijera za patogene i kemikalije, i smanjenjem površine same sluznice, što može dovesti do smanjene apsorpcije hranjivih tvari.
Nanočestice su također negativno utjecale na količinu korisnih bakterija u crijevima životinja.
Očito, postoje važna etička pitanja u vezi istraživanja na životinjama. Osim toga, studije na životinjama nisu savršeno prevedive na ljude, koliko god podaci bili uvjerljivi. Ipak, ova studija ističe potrebu za budućim istraživanjem ovih metalnih aditiva u hrani na ljudima kako bismo mogli napraviti bolji izbor za sebe i svoje voljene u trgovini.
Što su zdrava crijeva? Evo četiri stvari koje biste trebali imati na umu
S obzirom na ono što znamo o dobrobitima zdravih crijeva, zadržavanje nekih navika koje štede crijevima svakako vrijedi. Evo četiri stvari koje možete raditi svakodnevno kako biste poboljšali crijevne bakterije i rad crijeva:
1.Jedite više vlakana(biljne hrane u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima nema vlakana). Prema Johnsu Hopkinsu, većina ljudi jede samo oko polovicu od preporučenih 25 do 30 grama vlakana dnevno. Ali vlakna, posebno iz organskog voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki (kao što su chia sjemenke), bitna su za podržavanje “dobrih” crijevnih bakterija koje vam mogu pomoći da napredujete. Stoga težite unosu vlakana iz hrane.
2. Dodajte probiotičke namirnice. Poznato je da kiseli kupus podržava zdrav probavni sustav. U međuvremenu, izbjegavajte visoko prerađenu hranu s dodatkom šećera, jer je to povezano s povećanom upalom i manje “dobrih” bakterija u crijevima.
3.Ostanite dobro hidrirani. Uz prehranu bogatu vlaknima i cjelovitom hranom, pijenje dovoljno čiste vode promiče redovitost crijeva i može čak promicati korisnu raznolikost vaših crijevnih bakterija, prema članku iz 2021. objavljenom u The Journal of Nutrition. Najbolji način da kažete pijete li dovoljno vode je da pogledate svoj urin: trebao bi biti blijede boje. Ciljajte da kroz cijeli dan popijete 2 do 2,5L čiste negazirane vode. Više informacija o toj temi možete pročitati OVDJE.
4. Naspavaj se dovoljno. Spavanje pomaže u upravljanju stresom i pruža bitnu priliku vašem tijelu i crijevima da se poprave. Prosječno 7-9 sati po noći najbolje je za većinu odraslih!Više o toj temi možete pročitati OVDJE.
5. Napravite barem 2 puta godišnje(proljeće i jesen) čišćenje crijeva. Više o čišćenju crijeva možete pročitati OVDJE.

Izvori za ovaj članak uključuju:

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->