0,00  (0,00 kn)
0
0
Subtotal: 0,00  (0,00 kn)

Nema proizvoda u košarici.

Nedavna istraživanja sugeriraju da kivi može imati niz zdravstvenih blagodati, od kojih je jedna ključna za oporavak od (intenzivnog) vježbanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, elitni trkači koji su jeli dva kivija dnevno tijekom mjesec dana smanjili su oksidacijsku štetu zbog intenzivnog fizičkog treninga. Sportaši koji rutinski treniraju visokim intenzitetom obično uzimaju veliku količinu kisika kad vježbaju, objasnio je nutricionist Matthew Kadey.

Iako je kisik neophodan za mišićnu kontrakciju, udisanjem previše tvari može se povećati i broj slobodnih radikala u tijelu.

Što je oksidativni stres?

Oksidativni stres s vremenom može oštetiti DNK, kao i esencijalno masno tkivo i proteine u tijelu. Zbog toga se mogu pojaviti zdravstveni problemi, uključujući hipertenziju, dijabetes, aterosklerozu, pa čak i Alzheimerovu bolest.

Oksidativni stres može uzrokovati intenzivno vježbanje, ali i konzumiranje pesticida koji su na voću i povrću, onečišćivača u zraku, pa čak i konzumiranje hrane koja je bogata šećerom, mastima i alkoholom.

Zbog toga je ključno jesti hranu bogatu antioksidansima kako bi se popravila ravnoteža, a upravo je kivi bogat antioksidansima. Eat this je naveo nekoliko glavnih zdravstvenih prednosti zašto bi trebali redovito jesti kivi.

Istraživači iz Japana su u studiji otkrili da su oni koji su jeli kivi dva puta dnevno smanjili štetne učinke vježbanja izazvanih oksidativnim stresom povećavajući razinu antioksidansa. Drugo istraživanje pokazalo je da kivi sadrži antioksidativna svojstva koja se mogu boriti protiv oksidativnog oštećenja DNA. Jedno istraživanje čak sugerira da antioksidans i vitamin C prisutni u kiviju mogu pomoći u liječenju astme.

 

Izvor: N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti