Oko 200 proizvoda za koje potrošači nikad ne bi posumnjali da sadrže sastojke životinjskog podrijetla puni su, ni manje ni više nego svinjetine. Čokolada, čips, keks, pivo, žvakaće gume, jogurt, pasta za zube, na ambalaži imaju oznaku E474, što je zapravo prerađena svinjska mast.

Pitanje je da li bi vegetarijanci, muslimani i židovi jeli čokoladni keks ili koristili pastu za zube i šminku da znaju da se u tim proizvodima nalazi svinjetina.

Gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatine i ostale produkte koji nastaju u laboratorijama nakon prerade svinjskih proizvoda.

Na etiketama ovih namirnica, ti produkti su obično navedeni pod misterioznim E-oznakama.

Mnogi od njih sadrže emulgatore, odnosno pojačivače ukusa i konzervanse svinjskog podrijetla.

Nije to ništa novo, ali problem je što mnogi ljudi s tim nisu upoznati.

 

Istraživanja su pokazala da se svinjski produkti nalaze čak i u nekim žvakaćim gumama, sokovima i keksima. Oni sadrže emulgator E474, što je u stvari svinjska mast ili sokovi mljevenih insekata.Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu i mnogim drugim proizvodima.

Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za izradu filtera cigareta.

Svinjsku mast sadrži čak i municija. Za konzerviranje baruta koristi se ulje sa 13 posto svinjske masti.

 

Postoje certifikati na pakiranjima namirnica, konkretno za muslimane je to Halal certifikat, a za židove košer certifikat.

Želatina se pravi od svinjske i goveđe kosti a i kože.
Poznato je da emulgatori E-441, E-542, E-471, E-472 i E-921 mogu sadržati svinjske sastojke ali za ovaj E-474 nisam znao. Problem je što ne napišu sve sastojke na proizvodima (to treba zakonom regulirati).

“Pitanje je da li bi vegetarijanci, muslimani i židovi jeli čokoladni keks ili koristili pastu za zube i šminku da znaju da se u tim proizvodima nalazi svinjetina.”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->