Koža, naš najveći organ, štiti i pokriva sve naše vitalne organe. Predstavlja barijeru i prvu liniju obrane od patogena koji nas okružuju i obavlja važnu funkciju razmjene tvari između nas i okoline. Jedna od važnih uloga kože je eliminacija toksina i nečistoća iz tijela putem znoja. Znoj i miris znoja odličan su indikator unutrašnjeg stanja našeg organizma.

Postoje dvije vrste žlijezda u koži zaslužne za proizvodnju znoja; apokrine žlijezde i ekrine žlijezde. Apokrine žlijezde nalaze se ispod naših pazuha, području međunožja i prsima oko bradavica. Ove žlijezde proizvode znoj bogat proteinom i najviše su zaslužne za miris znoja jer se na izlučenom proteinu hrane bakterije. Kako bi razgradile znoj i izlučene komponente, one ih pretvaraju u kiseline koje daju znoju specifičan neugodan miris.

Ekrine žlijezde, s druge strane, se nalaze po cijelom tijelu i proizvode znoj bogat mineralima, posebno solju. Važno je naglasiti da znoj sam po sebi nije uzročnik neugodnih mirisa, on je zapravo neutralan. Neugodan miris znoja zapravo potječe od kemikalija i toksina kojih se tijelo pokušava riješiti ovim putem, te bakterija i mikroba koji se brzo razvijaju i množe u prisustvu znoja. Hrana koju unosimo i stupanj zagađenosti našeg organizma igrati će veliku ulogu u određivanju mirisa kojeg ispuštamo. Da bi se te bakterije i mikrobi izbacili iz tjela, vaša koža nesmije biti suha.Suha koža govori da ste dehidrirani i da trebate početi hidrirati vaše tjelo sa negaziranom vodom. Više o tome koliko je bitna voda u našem oragnizmu pročitajte OVDJE I OVDJE.

Po pitanju prehrane, alkalne namirnice bogate klorofilom poput zelenog lisnatog povrća, tamnozelenih algi (Spirulina, Klorela) i voća i povrća bogatog vodom razrijediti će kisele i toksične supstance u tijelu, stimulirati eliminaciju toksina dok će vlakna vezati te toksine na sebe i ispratiti ih van iz tijela. Alge s druge strane, osim što obiluju fitonutrijentima, klorofilom i antioksidantima, djeluju kao kelati rješavajući tijelo od teških metala. Odabirom i unosom pravilnih namirnica možete napraviti za sebe mnogo, stoga povećajte unos alkalnog “zelenja“ kroz svježe cijeđene zelene sokove(u jesen i zimu) i SuperHranu plus(više info OVDJE), smoothie  i salate.

Nadalje, uvođenje dnevne tjelovježbe još je jedan od učinkovitih načina na koji možete pospješiti znojenje i doprinijeti čišćenju sistema. Bilo da se radi o aktivnoj šetnji, trčanju ili crossfitu, tjelovježba ubrzava metabolizam, potiče peristatiku crijeva, protok limfe i krvi. Dovoljno je već da izdvojite 30 minuta dnevno, dobro se oznojite i postignuli ste željeni efekt. Meni najdraži oblik tjelovježbe je skakanje na mini – trampolinu. Trampolin je puno više od tjelovježbe i zabave, njime vježbate na staničnoj razini. Skakanje na trampolinu povećava utjecaj gravitacije što jača mišićno – koštani sistem dok skakanje otvara stanice i izbacuje stanične otrove u krvotok, jača funkciju limfnog sustava i pomaže kod smanjivanja viška tjelesne težine. Dobrobiti trampolina prepoznala je i NASA proglasivši ga najboljom tjelovježbom za zdravlje i vitalnost. Odlična nadopuna su i saune(ne turske), posebno infracrvenog tipa (IR saune). Sjetite se ovoga i priuštite si posjet saunama s vremena na vrijeme, vaša koža će vam biti zahvalna!

Prestanite upotrebljavati umjetnu i štetnu kozmetiku “krcatu“ kemikalijama i toksinima. Već je svima dobro poznato da kozmetika ovakvog podrijetla začepljuje pore kože stvarajući zaštitni sloj koji sprječava koži da normalno diše i eliminira otpadne tvari. Koža aktivno apsorbira sve što na nju stavite dakle od velike je važnosti da sve što nanosite je prirodno i jestivo. Kada mažete kožu ne radite ništa drugo nego hranite tijelo, ili, u protivnom, zagađujete ga toksinima koje ono ne prepoznaje. Odliča zamjena za štetnu kozmetiku je kozumacija čiste negazirane vode(više o tome OVDJE), macerat Smilja(više o tome OVDJE) i kapi Detoks(više o tome OVDJE)

Antiperspirant dezodoransi, opet sprječavaju sposobnost tijela da se znoji i izlučuje toksine što vodi do akumulacije toksina u organizmu. Problem neugodnog mirisa znoja rješavajte pravilnom prehranom i svakodnevnim, jednostavnim detoksikacijskim ritualima, a ne umjetnom kozmetikom koja samo prekriva problem potiskujući ga još dublje u organizam.

Provodite suho četkanje kože cijelog tijela prije vruće(ne prevrućeg da se opečete)-hladnog tuširanja kako bi potaknuli cirkulaciju i protok limfe(više o tome OVDJE)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti